134,86$ για ένα βαρέλι

Το παρακάτω κείμενο είναι μια απάντηση στο chain mail που πήρα σχετικά με την μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 50%. Το εν λόγω chain-mail πρότεινε να μην αγοράζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου βενζίνη από την SHELL και την ESSO (τις 2 μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου) ώστε να μειωθεί η τιμή της βενζίνης κατά 50%. Εγώ σκέφτομαι κάτι διαφορετικό:

Το πετρέλαιο καλώς η κακώς είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από ένα μεγάλο μέρος ανθρώπινων κατασκευών. Επίσης το πετρέλαιο είναι ένας φυσικός πόρος με συγκεκριμένα αποθέματα. Δεν είναι αέρας ή ήλιος που θα υπάρχει για πάντα (η σχεδόν για πάντα). Το πετρέλαιο τελειώνει.

Επειδή λοιπόν τελειώνει και είναι απαραίτητο η τιμολόγηση του είναι υψηλή. Εδώ τίθεται όμως το ερώτημα πόσο υψηλή πρέπει να είναι. Είναι όντως ακριβό να πληρώνουμε 1.15 euro για 1 λίτρο; Ένα μέσο αυτοκίνητο (1600cc) έχει κατανάλωση αστικού κύκλου περίπου 9lt/100km, δηλαδή με 1.15 ευρώ διανύουμε μια απόσταση 11km.

Αν αφήσουμε στην άκρη το πόσο κερδίζουν οι εταιρίες πετρελαίου και αναλογιστούμε το πόσο πραγματικά κοστίζει μια μετακίνηση στο δρόμο (φθορά ασφάλτου, παράγωγη κυκλοφορία/μποτιλιάρισμα/χαμένος χρόνος, εκπομπές CO2/περιβαλλοντικό αντίκτυπο, κατανάλωση πετρελαίου το οποίο ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ) θα δούμε ότι τελικά ίσως το να πληρώνουμε 1.15 ευρώ το λίτρο δεν είναι και τόσο πολύ. Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ειδικά σε αστικές μετακινήσεις η πληρότητα των οχημάτων είναι περίπου 1.2 άτομα/όχημα, δηλαδή ότι τις περισσότερες φορές το αυτοκίνητο εξυπηρετεί ένα ΜΟΝΟ άτομο, καταλαβαίνουμε πόσο ενεργοβόρο είναι το αυτοκίνητο.

Η ουσία λοιπόν δεν βρίσκεται στο να “τιμωρήσουμε” τις πετρελαικές εταιρίες μην αγοράζοντας, η ουσία είναι να μην αγοράζουμε επειδή κατανοούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μερικές λοιπόν τακτικές αντικατάστασης του αυτοκινήτου είναι τα πιο ευέλικτα scooters, τα πιο φιλικά στο περιβάλλον ποδήλατα, το περπάτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το car pooling και το car sharing (μπορείτε να google-ίσετε για να δείτε τι είναι), τα ίσως πιο extreme rollers/skateboards, το hitech Segway κλπ.

Μήπως τελικά η “περασάδα” στην παραλιακή με το αυτοκίνητο ή η βόλτα για καφέ επιφέρει περισσότερα κόστη από όσα νομίζαμε; Μήπως τελικά κάποιες αποστάσεις που διανύουμε καθημερινά δεν δικαιολογούν αυτοκίνητο; Μήπως το αυτοκίνητο είναι μια συνήθεια σαν το τσιγάρο που προήλθε από τους γονείς μας, τα χρόνια που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα και οι έρευνες;

Αμά θέλουμε να γίνουμε Άμστερνταμ, Κοπενχάγη ή Βερολίνο σε ότι αφορά τις μεταφορές και το περιβάλλον δεν φτάνει μόνο να αφορίζουμε την ελληνική πραγματικότητα, αλλά να αρχίσουμε σιγά σιγά να ασπαζόμαστε την ευρωπαική ;)

2 Comments so far

 1. kostis on June 17th, 2008

  Όσο δεν υπάρχει της προκοπής δίκτυο ΜΜΜ θα παίρνουμε αυτοκίνητο και θα κανουμε και περατζάδα αμα λαχει. Απλα, θα αποφευγουμε το μαρσαρισμα στο φαναρι και την οδήγηση σε υψηλές στροφές του κινητήρα. Ας οδηγήσουμε οικολογικά : http://www.ecodriving.gr/index.html

 2. ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΛΕΣ on July 8th, 2008

  (Η ουσία λοιπόν δεν βρίσκεται στο να “τιμωρήσουμε” τις πετρελαικές εταιρίες μην αγοράζοντας, η ουσία είναι να μην αγοράζουμε επειδή κατανοούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον)
  Αν λειτουργουσαμε ετσι σιγουρα η ζωη μας θα ηταν αλλιως.Τι κανουμε επομενως?
  Ενημερωνουμε,διεκδηκουμε,αγωνιζομαστε….
  Πολυ ωραιο αρθρο.

Leave a reply