Η διανομή Sxolinux 0

Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Δημήτρη Καλαμαρά στο ellak.gr σχετικά με τη διανομή linux Sxolinux, που προορίζεται για μαθητές. Διαβάστε στην ίδια ιστοσελίδα για το στήσιμο ενός σχολικού εργαστηρίου πληροφορικής με την διανομή αυτή.

O Tux πήγε Σαμοθράκη! 0

Το blog και τα μέλη της ομάδας του linuxforschools είναι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουν ότι η πρώτη δράση έλαβε τέλος στις 19 Αυγούστου στο Δημοτικό της Καμαριώτισσας!

Πιο συγκεκριμένα στις 4 Αυγούστου έφτασε στο νησί η παλέτα με 5 Η/Υ οι οποίοι ξεφορτώθηκαν και αφέθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο μέχρι τις 19 Αυγούστου όπου με την ευγενική σύμπραξη των παιδιών από το Foss Camp (camping ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού) που διεξαγόταν εκείνες τις μέρες στο νησί καταφέραμε να τους στήσουμε!

Συνολικά απο τους 5 Η/Υ εγκαταστάθηκαν οι 3, από τους οποίους 2 τρέχουν Edubuntu και 1 Fedora. O 4os υπολογιστής παρουσίασε μια απρόσμενη βλάβη την οποία και δεν καταφέραμε τελικά να λύσουμε επί τόπου ενώ ο 5ος τελικά δεν τοποθετήθηκε λόγω έλλειψης χώρου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Στα σχέδια μας είναι μια επίσκεψη στο νησί στα μέσα Οκτωβρίου όπου να εξηγήσουμε στους δασκάλους και στους μαθητές τι είναι και πως να λειτουργούν τους συγκεκριμένους υπολογιστές!

Τελικά αυτό που μας έμεινε από την πρώτη δράση μας, είναι πως με επιμονή και υπομονή μπορούμε να επιτύχουμε τους πιο φαινομενικά “άπιαστους” στόχους μας! Και όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τα παιδιά στο foss camp, αν από όλους τους μαθητές του δημοτικού ασχοληθεί έστω και 1 τελικά με το Linux, τότε αυτό θα είναι για μας παραπάνω από ανταμοιβή για την προσπάθειας μας.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε όσους δούλεψαν για αυτήν την προσπάθεια εκτός της ομάδας άτομα που μας δώσανε τεχνικές συμβουλές όπως ο Χρήστος, άτομα που υπήρξαν κουβαλητές (εδώ είναι πολλοί :P ) Αλκυόνη, Έλενα, Ελένη, Πάνος, άτομα τα οποία εργάστηκαν για να στήσουμε τους Η/Υ και συμμετείχαν στο foss camp, Θάλεια, Αμαλία, Λευτέρης, Χάρης, Πιέρος, Κώστας και Βαγγέλης, την Διευθύντρια για την απέραντη υπομονή της όλον αυτόν τον καιρό κα. Δέσποινα καθώς και τον “σύνδεσμο” μας που μας έφερε σε επαφή μαζί της την δασκάλα κα. Αγγελική. Και τελευταίους και σημαντικότερους όλους αυτούς που παραχώρησαν εθελοντικά τους Η/Υ για το κοινό καλό!!! (μπορεί να ξεχνάμε μερικούς αλλά για αυτό υπάρχει το edit:P)

Πλέον μηδενίζουμε το ρολόι και ανοίγουμε πάλι το χάρτη για να βρούμε καινούρια περιοχή!

Σπουδαία Νέα! 0

Την προηγούμενη πέμπτη πήραμε στα χέρια μας τους πρώτους 3 Η/Υ και τις 2 πρώτες οθόνες. Εγκαταστάθηκε πειραματικά η διανομή Edubuntu 7.10 στους 2 από αυτούς (ο 3ος παρουσίασε κάποιο τεχνικό πρόβλημα) για να δούμε την λειτουργία τους. Μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι από την απόδοση τους για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους (p3, 667MHz, 768Mb RAM & p4, 2.6 GHz, 768Mb RAM). Η μόνη “καθυστέρηση” που παρατηρήθηκε ήταν η εκκίνηση του Edubuntu στον p3 αλλά από τι στιγμή που φόρτωνε και έπειτα δεν παρουσιάστηκαν κολλήματα στην -σύντομη- δοκιμή του.

Υπολογίζουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα να τους στήσουμε σε δίκτυο, να βρεθεί και η 3ή οθόνη και να συνταχθούν κάποιες μικρές παρουσιάσεις για τις βασικές εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν οι μαθητές.

Ημερομηνία παράδοσης δεν έχει οριστεί ακόμα, οπότε θα σας κρατάμε ανήμερους.

Ο αφέτης σήμανε την εκκίνηση 0

Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα και όμως ο αέρας φυσούσε πένθιμα προμηνύοντας το μακελειό που θα ακολουθούσε στο Κτηματολόγιο. Γύρω μου η αίθουσα γεμάτη από συμπολεμιστές της ταξιαρχίας των Τοπογράφων να κυλάν τις μύτες των στυλό τους στο τετράδιο για να φύγει το πολύ μελάνι, να αλλάζουν μύτες στα μολύβια τους και άλλοι να τις ξύνουν τις κανονικές τους, συζητήσεις και προβληματισμοί της τελευταίας στιγμής “τι θα κάνει ο γαύρος στην ευρώπη;” , “θα πάει η καλομοίρα στη eurovision;”, “πόσα euro κάναν τα γοβάκια σου;” (γενικά μια ανησυχία γύρω απο ευρωπαϊκά θέματα). Καθώς τα λεπτά κυλούσαν βασανιστικά (και γρηγορότερα από ότι θα ήθελα για να βγάλω την ύλη) ένιωσα ένα τράνταγμα στο γοφό μου.
“Ο πολύς καφές και τα ξυπνήματα στις 6 με έχουν εξουθενώσει” σκέφτηκα. Το τράνταγμα όμως ήταν πιο επίμονο και τότε κατάλαβα πως ήταν το κινητό μου.
Το σηκώνω και τι να ακούσω!! Έχουμε το επίσημο πράσινο φως για την δωρεά υπολογιστών στη Σαμοθράκη! Μέτα από τόσες μέρες υπομονής και αγωνίας (μια δόση προσπάθησα να σας την δώσω με τα παραπάνω άσχετα γεγονότα) τελείωσαν! Τώρα είμαστε ήδη στο ταρτάν και τρέχουμε και αν μας επιτρέπεται να κάνουμε μια αρχική εκτίμηση, έχουμε πάρει καλό προβάδισμα επειδή την ίδια ημέρα και την 4η μεσημβρινή ώρα, ήρθε η πολύ-πόθετη και πολύ-αναμενόμενη επιβεβαίωση της δωρεάς 2 Η/Υ, ενός desktop και ενός laptop και μάλιστα κλείστηκε η ώρα και η μέρα παραλαβής!

Αυτό που έμεινε είναι από εμάς να αναφωνήσουμε με ένα στόμα και μια φωνή :
Noro lim Tux, noro lim!
αγγλική : Run Tux, Run!
ελληνική : Τρέξε Tux, τρέξε!

O Tux βρήκε το 1ο του Δημοτικό! 0

Ο πρώτος σταθμός της δράσης μας είναι το νησί της Σαμοθράκης. Ήρθαμε σε επαφή με το Δημοτικό Σχολείο της Καμαριώτισσας (το λιμάνι του νησιού) και πλέον περιμένουμε να δοθεί και το επίσημο πράσινο φως από τους προϊστάμενους της 1οβάθμιας εκπαίδευσης για να στρωθούμε στην δουλειά.

Θα σας κρατάμε ενήμερους σχετικά με την πορεία της διαδικασίας!

Το Linux στην Εκπαίδευση 0

“Ο Tux πάει σχολείο” είναι μια προσπάθεια διάδοσης της χρήσης των Η/Υ σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Πρόκειται για μία καθαρά εθελοντική και φιλανθρωπική δράση.

Η βασική ιδέα αποτελείται από την συγκέντρωση παλιών Η/Υ που δεν χρησιμοποιούνται ή μέρη αυτών (οθόνες, πληκτρολόγια, εκτυπωτές κλπ), την αξιολόγηση τους, δηλαδή κατά πόσο είναι κατάλληλοι για χρήση και έπειτα την συναρμολόγηση τους και μετατροπή τους σε πλήρως λειτουργικούς Η/Υ.

Για οικονομικούς, πρακτικούς και ιδεολογικούς λόγους οι Η/Υ θα εφοδιάζονται με ανοιχτό λογισμικό και συγκεκριμένα το λειτουργικό σύστημα Edubuntu, το οποίο είναι εκπαιδευτικό παρακλάδι της δημοφιλούς Linux διανομής, Ubuntu.

Μετά την συναρμολόγηση τους, οι Η/Υ θα αποστέλλονται σε σχολεία όλων των βαθμίδων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες τους χρειάζονται κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο.

Παράλληλα μια ομάδα υποστήριξης θα μεταβαίνει στον τόπο αποστολής για να εξηγήσει στους δασκάλους, καθηγητές και μαθητές τις βασικές εφαρμογές και λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος.

Τα κομμάτια των Η/Υ ή οι Η/Υ που κρίνονται ακατάλληλοι για χρήση θα πηγαίνουν για ανακύκλωση ή εφόσον το επιθυμεί ο δωρητής θα ειδοποιείται ώστε να έρχεται από το χώρο συγκέντρωσης για να τα πάρει πίσω.

Πως μπορώ να βοηθήσω;

α) Γίνε δωρητής! Ο πιο εύκολος τρόπος για να βοηθήσει κάποιος είναι να ψάξει στο σπίτι του για μέρη τα οποία δεν χρειάζεται και να μας ενημερώσει. Επίσης μπορεί να ειδοποιήσει τους γνωστούς και φίλους του για το όλο εγχείρημα.

β) Γίνε σύνδεσμος! Μήπως γνωρίζεις ότι κάποιο σχολείο της Ελλάδας χρειάζεται Η/Υ; Γίνε ο σύνδεσμος μας ανάμεσα στο σχολείο και σε μας. Ενημέρωσε το σχολείο για το εγχείρημα και φερ’το σε επαφή μαζί μας!

Γ) Γίνε μέλος της ομάδας! Έχεις γνώσεις σχετικά με το πως να επιδιορθώνεις χαλασμένα εξαρτήματα; Η πως να στήνεις έναν Η/Υ ώστε να τρέχει σε Linux; Μήπως έχεις όρεξη να δείξεις σε άλλους πως να χειρίζονται τις εφαρμογές; Εάν ναι, τότε μπορείς να μας βοηθήσεις.

- “Ο Tux πάει σχολείο” project team.

Open / Close

Your List

  • Your list items
  • Your list items
  • Your list items
  • Your list items
  • Your list items