Το Linux στην Εκπαίδευση

“Ο Tux πάει σχολείο” είναι μια προσπάθεια διάδοσης της χρήσης των Η/Υ σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Πρόκειται για μία καθαρά εθελοντική και φιλανθρωπική δράση.

Η βασική ιδέα αποτελείται από την συγκέντρωση παλιών Η/Υ που δεν χρησιμοποιούνται ή μέρη αυτών (οθόνες, πληκτρολόγια, εκτυπωτές κλπ), την αξιολόγηση τους, δηλαδή κατά πόσο είναι κατάλληλοι για χρήση και έπειτα την συναρμολόγηση τους και μετατροπή τους σε πλήρως λειτουργικούς Η/Υ.

Για οικονομικούς, πρακτικούς και ιδεολογικούς λόγους οι Η/Υ θα εφοδιάζονται με ανοιχτό λογισμικό και συγκεκριμένα το λειτουργικό σύστημα Edubuntu, το οποίο είναι εκπαιδευτικό παρακλάδι της δημοφιλούς Linux διανομής, Ubuntu.

Μετά την συναρμολόγηση τους, οι Η/Υ θα αποστέλλονται σε σχολεία όλων των βαθμίδων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες τους χρειάζονται κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο.

Παράλληλα μια ομάδα υποστήριξης θα μεταβαίνει στον τόπο αποστολής για να εξηγήσει στους δασκάλους, καθηγητές και μαθητές τις βασικές εφαρμογές και λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος.

Τα κομμάτια των Η/Υ ή οι Η/Υ που κρίνονται ακατάλληλοι για χρήση θα πηγαίνουν για ανακύκλωση ή εφόσον το επιθυμεί ο δωρητής θα ειδοποιείται ώστε να έρχεται από το χώρο συγκέντρωσης για να τα πάρει πίσω.

Πως μπορώ να βοηθήσω;

α) Γίνε δωρητής! Ο πιο εύκολος τρόπος για να βοηθήσει κάποιος είναι να ψάξει στο σπίτι του για μέρη τα οποία δεν χρειάζεται και να μας ενημερώσει. Επίσης μπορεί να ειδοποιήσει τους γνωστούς και φίλους του για το όλο εγχείρημα.

β) Γίνε σύνδεσμος! Μήπως γνωρίζεις ότι κάποιο σχολείο της Ελλάδας χρειάζεται Η/Υ; Γίνε ο σύνδεσμος μας ανάμεσα στο σχολείο και σε μας. Ενημέρωσε το σχολείο για το εγχείρημα και φερ’το σε επαφή μαζί μας!

Γ) Γίνε μέλος της ομάδας! Έχεις γνώσεις σχετικά με το πως να επιδιορθώνεις χαλασμένα εξαρτήματα; Η πως να στήνεις έναν Η/Υ ώστε να τρέχει σε Linux; Μήπως έχεις όρεξη να δείξεις σε άλλους πως να χειρίζονται τις εφαρμογές; Εάν ναι, τότε μπορείς να μας βοηθήσεις.

- “Ο Tux πάει σχολείο” project team.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.